Beroepsrisico
Er bestaat een beroepsrisico als het uitgevoerde werk kan leiden tot een ziekte en dit werk hier de hoofdoorzaak van is.
Beroepsziekte
Als er een vermoeden van beroepsziekte bestaat en de werknemer werd blootgesteld aan een beroepsrisico dat deze ziekte kan veroorzaken, kan deze ziekte aanleiding geven tot de betaling van een vergoeding.
Het lijstsysteem
FEDRIS beschikt over een lijst waarin de erkende beroepsziekten zijn opgenomen. Deze lijst bevat een reeks ziekten, een reeks stoffen die de oorzaak zijn van die ziekten en een opsomming van beroepsactiviteiten. Indien het slachtoffer werd blootgesteld aan deze elementen, wordt de ziekte vergoed.
Het open systeem
Ander ziekten die niet voorkomen op de lijst kunnen onder bepaalde voorwaarden eveneens worden erkend en leiden tot de betaling van een vergoeding.
De erkenningsaanvraag indienen
Wanneer er een vermoeden is dat een ziekte wordt vooroorzaakt door het werk, moet er een aanvraag ingediend worden.
De aanvraag gebeurt door middel van 2 formulieren (503 en 501) die beschikbaar zijn op www.fedris.be.
Wanneer moet de aanvraag ingediend worden?
Zo vlug mogelijk!
Ofwel op het moment van de ongeschiktheid
Ofwel op het moment dat de symptomen verschijnen.
Het vervolg
Als de aanvraag is ingediend, moet er niets meer gedaan worden. FEDRIS maakt een dossier aan na ontvangst van de documenten. Ten laatste 4 maanden na de aanvraag moet FEDRIS een beslissing nemen en een antwoord geven.
Beslissingen en schadeloosstellingen
FEDRIS erkent dat de ziekte effectief een gevolg is van een beroepsblootstelling. De werknemer wordt vergoed.
FEDRIS weigert om de beroepsziekte te erkennen: Om de beslissing van FEDRIS aan te vechten moet binnen het jaar een beroep worden ingediend bij de Arbeidsrechtbank van de woonplaats.
Verergering van een erkende beroepsziekte
De aanvraag om herziening gebeurt met dezelfde twee formulieren als bij de eerste aanvraag.
Syndicale aspecten
Preventie eerst.
CPBW De leden van het Comité worden belast met het invoeren en evalueren van het preventiebeleid van de werkgever.
Arbeidsgeneesheer - collectieve stappen
De arbeidsgeneesheer is een cruciale speler in het vroegtijdig opsporen van beroepsziekten.
Als u een beroepsziekte hebt die op de Belgische lijst van beroepsziekten staat en u als werknemer bent blootgesteld geweest aan een beroepsrisico dat die ziekte kan veroorzaken, kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor die beroepsziekte. Een voorbeeld: u hebt in een mijn gewerkt en lijdt nu aan stoflong (een ziekte die op de lijst staat).
Druk formulier 501 en formulier 503 af. Vul formulier 501 zelf in en laat formulier 503 invullen door een arts. Voeg eventueel medische bewijsstukken toe die vermeld staan op het formulier 503. Stuur vervolgens alle documenten naar Fedris.
Zodra Fedris de formulieren en medische bewijsstukken heeft ontvangen, maakt het een dossier aan dat een interne procedure zal doorlopen. U moet niets meer doen, tenzij Fedris u om bijkomende documenten vraagt of u oproept voor een medisch onderzoek.
Als u lijdt aan een ziekte die niet op de Belgische lijst staat, maar waarvan u toch meent dat het om een beroepsziekte gaat, moet u bewijzen dat er een oorzakelijk verband is tussen uw beroepsuitoefening en uw ziekte en dat u als werknemer bent blootgesteld geweest aan een beroepsrisico dat die ziekte kan veroorzaken. Als er meerdere redenen kunnen zijn voor uw ziekte, kunnen wij die niet als een beroepsziekte beschouwen en u daarvoor dus ook niet vergoeden.
Woont u in België maar meent u dat u een beroepsziekte hebt als gevolg van een beroepsrisico bij een buitenlandse werkgever? Dan kan Fedris op vraag van de instantie die in dat land bevoegd is om vergoedingen voor beroepsziekten toe te kennen een medisch onderzoek uitvoeren en een medisch advies formuleren.